Sinds 7 januari ben ik gestart met D. Vonk Handelsonderneming

Sinds 7 januari ben ik gestart met D. Vonk Handelsonderneming

Ik heb dit bedrijf opgezet om mijn nieuwe idee in de markt te brengen, namelijk steigerplanken in een andere breedtemaat (15 cm) voorzien van kramplaten en sterkteklasse C24 geschikt voor de bouwsector.

Het idee om deze steigerplanken te ontwikkelen is voortgekomen uit eigen ervaring in de bouw.

De totale gevelopbouw van een bouwwerk wordt steeds dikker vanwege o.a. de hedendaagse isolatie-eisen. Ook de gevel afwerking verschilt per project, en de contouren van een bouwwerk zijn ook niet altijd even gemakkelijk om een veilige steiger aan te brengen met maar 1 breedtemaat steigerplanken. Regelmatig worden steigerplanken verzaagd / ingekeept om ontoelaatbare openingen te dichten.

Veiligheid

Bouwsteigers moeten op een bepaalde afstand uit de binnenmuur opgebouwd worden (maximaal 75 cm). Echter tijdens de werkzaamheden worden de steigers regelmatig aangepast, het gaat dan vooral om het gedeelte op de uitschuifconsole van de steiger. Het komt regelmatig voor dat na het isoleren of metselen van een gevel de huidige steigerplanken van 20 cm breed geen veilige situatie meer kunnen bieden en de planken worden dan half over elkaar heen gelegd of zelfs helemaal niet terug gelegd. Deze gebeurtenissen dragen eraan bij dat de bouwsector op de 2e plaats staat van meeste onveilige sectoren.

Voorkomen van onveilige situaties

Dergelijke gevaarlijke situaties kunnen voorkomen worden wanneer de schopplank van de steiger met 15 cm brede steigerplanken aangebracht zou worden, zo is er altijd een oplossing in de buurt om een veilige situatie te creëren, namelijk door een 20 cm brede plank om te ruilen met de 15 cm brede plank. Ook is het mogelijk om voordat de steiger gebouwd wordt te bepalen of het verstandiger is om het hele gedeelte op de uitschuifconsole (60 cm) te voorzien van 15 cm brede steigerplanken, en de schopplank van 20 cm hoog aanbrengen. Wanneer een steigerplank van 15 cm breed niet meer past, is er ook geen ontoelaatbare opening meer, en wanneer de opening te groot is kan er weer gewisseld worden met de schopplank.

Iedereen is medeverantwoordelijk

Tevens zijn er in de bouw meerdere toepassingen voor steigerplanken waarbij de smallere 15 cm brede steigerplanken een goed alternatief kunnen zijn, zoals o.a. vloerrand beveiliging. De veiligheid op bouwplaatsen op een eenvoudige manier vergroten is een van de belangrijkste redenen dat ik deze steigerplanken in de markt wil brengen. Iedereen die werkzaam is op een bouwplaats is medeverantwoordelijk voor de veiligheid. Vaak is het echter te veel moeite om ook aan de andere collega’s te denken en de werkplek veilig achter te laten.

Besparen

Door het gebruik van steigerplanken van 15 cm breed en het niet verzagen van 20 cm brede planken bespaart U het milieu, en heel veel geld. Zo zijn de nieuwe steigerplanken ook nog eens duurzaam.

Modelbescherming

Sinds November 2018 is op de steigerplanken van 15 cm breed voorzien van kramplaten een modelbescherming van kracht op mijn naam. Modellenrecht is de manier om een nieuwe tekening of een nieuw model met een eigen karakter te kunnen beschermen. Een modelbescherming/exclusief recht houdt in dat de houder ervan het model mag gebruiken om het te vervaardigen, aanbieden, in de handel brengen, verkopen, leveren, verhuren, invoeren, uitvoeren, tentoonstellen, gebruiken of in voorraad hebben en om derden te verbieden dit zonder toestemming te doen.

Sterkteklasse

De steigerplanken van 15 cm breed worden alleen in sterkteklasse C24 geproduceerd. Dit is een klasse hoger dan de minimaal vereiste klasse C18 die geldt voor de 20 cm brede steigerplanken.

Bent u ook zo enthousiast geworden over de nieuwe steigerplanken van 15 cm breed? Neem contact op met info@slimhout.nl

Met vriendelijke groet,

Dirk Vonk

Terug naar blog