3 Goede redenen

3 Goede redenen

1. Veiligheid vergroten

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de bouw op de 2e plaats staat van meest onveilige sectoren. Ruim 1 op de 4 dodelijke ongevallen op de werkvloer vindt plaats in de bouw. In 2017 kwamen 20 mensen om door bouwwerkzaamheden. Het vallen van een hoogte van meer dan 2,5 meter zorgt voor 360 gewonden per jaar. Ook vallende voorwerpen zorgen voor veel ongevallen (210 per jaar). 15,9% van het bouwpersoneel geeft aan dat het ongeval voorkomen had kunnen worden, als de werkgever voor de juiste veiligheidsmiddelen had gezorgd.

16,8% van de werkgevers daarentegen vind dat het ongeval voorkomen had kunnen worden door de werknemer zelf. Bij het vallen van hoogte van meer dan 2,5 meter denken we meteen aan trappen, ladders en bouwsteigers. De bouwsteigers zijn een handige oplossing om de afwerking van een bouwwerk aan te brengen. Echter de afwerking van bouwwerken is zo divers dat deze bouwsteigers gedurende de werkzaamheden voortdurend aangepast dienen te worden.

Voor het opbouwen van bouwsteigers zijn vele regels van kracht. Deze regels dienen dan ook nageleefd te worden. Een bouwsteiger moet op een bepaalde maat uit de muur opgebouwd worden. Dit is maximaal 75 cm. Echter qua gevelafwerking kan er veel verschillen per bouwwerk zoals isolatiedikte, luchtspouw en uiteindelijke gevelafwerking. Hierdoor wordt een steiger gedurende de werkzaamheden regelmatig aangepast. Constructieve aanpassingen dienen uitgevoerd te worden door bevoegde steigerbouwers.

Maar ook het overige bouwpersoneel is mede verantwoordelijk voor het veilig houden van de steiger.

Het komt geregeld voor dat (bijvoorbeeld na het isoleren van een gevel, of stellen van metselwerk) de gebruikelijke steigerdelen (20 cm breed) niet meer terug geplaatst kunnen worden. Steigerplanken worden dan soms verzaagd om ontstane openingen alsnog veilig dicht te maken. Deze verzaagde steigerplanken zijn officieel gezien meteen afgekeurd voor het geen ze bedoeld zijn. Wat ook vaak voorkomt is dat steigerplanken deels over elkaar gelegd worden, en hierdoor snel naar beneden geschopt kunnen worden. (210 gewonden per jaar door vallende voorwerpen).

Om voor deze problemen een oplossing te bieden hebben we steigerplanken ontwikkeld van 15 cm breed en sterkteklasse C24 voorzien van 4 kramplaten. De minimale sterkteklasse van steigerplanken van 20 cm breed is C18. Wij hebben voor een hogere sterkteklasse gekozen zodat de steigerplanken van 15 cm weinig verschil maken met de steigerplanken van 20 cm breed.

We hopen met de ontwikkeling van de nieuwe 15 cm brede steigerplanken het aantal ongevallen in de sector te verminderen, en de veiligheid op een eenvoudige manier te vergroten.

2. Werkzaamheden vereenvoudigen.

Deze nieuwe steigerplanken kunnen U en/of Uw bedrijf veel uitkomst bieden in lastige situaties. In combinatie met de huidige steigerplanken van 20 cm breed kunt U eenvoudig onveilige openingen dicht maken, die gedurende de werkzaamheden ontstaan. Het gedeelte op de uitschuifliggers van de steiger kan door combinaties van 20 cm brede steigerplanken en 15 cm brede steigerplanken vanaf 30 cm met telkens 5 cm dichtgemaakt worden.

De 15 cm brede steigerplanken kunnen bijvoorbeeld in beginfase als schopplank aangebracht worden en waar nodig in later stadium omgewisseld worden met een steigerplank van 20 cm breed die door de werkzaamheden niet meer past. Zo is er altijd een eenvoudige oplossing in de buurt om de werkplek veilig achter te laten. Bij complexe bouwwerken komt het ook regelmatig voor dat de steigerplanken van 20 cm breed niet altijd een passende oplossing bieden, vaak worden extra uitbouwen gecreeërd aan de bestaande steiger om ook eenvoudig op lastig bereikbare plaatsen te kunnen werken. Steigerplanken van 15 cm breed kunnen ook hier een oplossing bieden in combinatie met 20 cm brede steigerplanken.

3. Kosten besparen

Door het toepassen van 15 cm brede steigerplanken kunt U aanzienlijk kosten besparen. Denk aan de steigerplanken die niet meer noodzakelijk verzaagd worden. Of aan de kosten die de steigerbouwer moet declareren omdat zijn materialen verzaagd en daardoor onbruikbaar zijn geworden. Ook eventuele boetes opgelegd na een bouwinspectie kunnen gemakkelijker voorkomen worden wanneer er geen grote openingen aanwezig zijn in de steiger.

Deze onkosten zijn sterk te verlagen door de nieuwe 15 cm brede steigerplanken aan te bieden aan Uw personeel of via het betreffende steigerbouw bedrijf mee te laten leveren.

Terug naar blog